Elma kesilince niçin kararıyor Ye%20Ol
Elma kesilince niçin kararıyor Ye%20Ol
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
AnasayfaPortalYasak VadiGaleriLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Elma kesilince niçin kararıyor

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
TheKariaN
YÖNETİCİ
YÖNETİCİ
TheKariaN


Uyarı Yok
Kişisel İleti Kişisel İleti : Elma kesilince niçin kararıyor Star110SeneM Seni Çok SeviyorumElma kesilince niçin kararıyor Star110
1
CinsiyeT CinsiyeT : Elma kesilince niçin kararıyor I_icon_gender_male
MadalyalaR MadalyalaR : 7
AkTiFLiK AkTiFLiK :
Elma kesilince niçin kararıyor Left_bar_bleue999 / 999999 / 999Elma kesilince niçin kararıyor Right_bar_bleue

Ülkenin Bayrağını Seç Ülkenin Bayrağını Seç : 1
GrafiK GrafiK : Elma kesilince niçin kararıyor Photoshop
İşleTim SisTemleri İşleTim SisTemleri : 1
TAKIMLAR TAKIMLAR : Elma kesilince niçin kararıyor V8ccysyx
RuH Hali RuH Hali : 4
Zodyak Zodyak : Koç
çin astrolojisi çin astrolojisi : At
Mesaj Sayısı Mesaj Sayısı : 1491
Popülerlik Popülerlik : Elma kesilince niçin kararıyor Rate_810
Rap Puanı Rap Puanı : 2147483646
Teşekkür Teşekkür : 179985
Kayıt tarihi Kayıt tarihi : 24/05/09
Yaş Yaş : 34
Nerden Nerden : manisa
Lakap Lakap : Valorin
ReklaM ReklaM : 1
1

CüzdaN
PARA PARA: SINIRSIZ
ALTIN ALTIN: SINIRSIZ

Elma kesilince niçin kararıyor Empty
MesajKonu: Elma kesilince niçin kararıyor   Elma kesilince niçin kararıyor EmptyPtsi Ağus. 31, 2009 2:07 am

Meyve ve sebzelerin bazılarında kesildiklerinde, kabukları
soyulduğunda veya herhangi bir şekilde zedelendiklerinde farklı
tonlarda renk değişimleri oluşur. Elma, armut, ayva, patates gibi
birçok sebze ve meyve bu özelliği gösterir. Eğer canlılardaki hücre
yapısını biliyorsanız, her bir hücrede binlerce enzim olduğunu da
biliyorsunuz demektir. Enzimler hücrenin yaşaması için gerekli her
türlü görevi yerine getirirler.

Elmaların veya patateslerin
kesildiklerinde kararmaları işte bu enzimlerden birinin 'polifenol
oksidaz' diye adlandırılanın (biz kısaca -PPO- diyeceğiz) yarattığı bir
sorundur. Bu enzim, yani PPO, havanın oksijenini alıp, elmada bulunan
'tanin' adlı kimyasalla birleştirerek kararmaya neden olur.

Elmayı
kestiğiniz veya kabuğunu soyduğunuz zaman, kesilme yüzeyindeki hücreler
de bölünür, açılır. Buradaki PPO'lar havanın oksijeni ile birleşerek
aynen demirin paslanması gibi bir renk değişimi olayı yaratırlar. Yere
düşen elmaların yüzeyinde oluşan kahverengi noktaların nedeni de
aynıdır.

Kahverengi renge dönüşmeyi önlemenin bir yolu onları
keser kesmez suya koymak ve hava ile ilişkilerini kesmektir, ancak
sudan çıkarıldıklarında yine koyulaşmaya devam ederler. C vitamini
kararmayı önleyebilir. Meyvenin kararan kısmına limon dökerseniz,
içindeki C vitamini, taninin oksijen ile temasını önler ve kararma
hızını azaltır.

Bu nedenle meyve ve sebze işleyen yerlerde
kabuklar soyulduktan veya dilimleme işlemi yapıldıktan sonra meyve ve
sebzeler limon tuzu içeren suya atılır. Bütün enzimlerin ortak özelliği
75 derece sıcaklığın üzerinde etkisiz hale gelmeleridir. Yani ısıtmak
da bir çaredir. Bu tip sebze ve meyveler haşlandıklarında enzimlerin
faaliyetleri durur ve 'enzimatik esmerleşme' denilen bu olay görülmez.
Şimdi müjdemizi verelim.

Meyve işleyicilerini, salata
hazırlayıcılarını, ev kadınlarını deli eden bu olayın da çaresi
bulundu. Çekirdeksiz meyve yetiştirebilmek için çalışmalarını sürdüren
genetik mühendisleri, meyve sineğinin oluşumu ve bu esmerleşme üzerine
de gittiler.

Özellikle beyaz üzümden şarap ve şeker kamışından
şeker elde etmede sorun olan bu esmerleşmeyi genetikçiler enzim
klonlayarak önlemeyi başardılar. Pratikte uygulandığında büyük bir
ekonomik fayda da sağlayacak bu araştırma sonuçları, kesildiklerinde
benzer esmerleşmeyi gösteren ağaçlara da uygulanacak ve böylece kağıt
üretimindeki bir sorun daha ortadan kalkacaktır.

Bileşimlerinde okside olabilecek enzim bulunmayan turunçgillerde, yani portakal, limon ve mandalinada esmerleşme olayı görülmez.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://yasakvadi.forum.st
 
Elma kesilince niçin kararıyor
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» -Bir elma neden diskoya gitmiş?
» İnsanlar niçin tokalaşıyorlar?
» İngiltere'de trafik niçin soldan akar?
» Matemde bayraklar niçin yarıya indirilir?
» Günümüzde üniformalar niçin haki renkte?

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: `•.¸¸.•´´¯`••._.• İLGİNÇ OLAYLAR - RESİMLER - VİDEOLAR`•.¸¸.•´´¯`••._.• :: lginç Olaylar ve Resimler-
Buraya geçin: